Избор на сватбено меню

Едно от сериозните “пера”, при формиране на сватбения бюджет, е изборът на сватбено меню за всеки от гостите или т.нар. сватбен куверт. Цената на храната и напитките, в различните ресторанти има голяма разлика, според локацията на заведението, лукса и качеството на приготовление и обслужване. Това не бива да ви учудва – търсенето определя предлагането. Всеки би искал добра локация, красива обстановка, вкусна храна и нисък разход !(wink) За съжаление четирите твърде рядко “вървят” заедно…

Така стигаме до първата точка, а именно определяне на сумата, която можем да отделим за сватбен куверт. Важно е предварително да уточните, а най-добре да опишете в договор какво точно включва  менюто, многостепенно или не, грамаж и продукти, точните часове за сервиране, можете ли да внесете свободно алкохол или безалкохолни, могат ли гостите да си поръчват допълнително и кой го заплаща.  Заведения, в които често се провеждат сватбени тържества, обикновенно предлагат няколко различни фиксирани менюта. Тук мога да дам само съвет, като дегустатор на стотици сватбени обяди и вечери (smiley) Ако предвиждате  ястия с топъл кашкавал или сирена, помислете дали няма да изстинат докато бъдат разнесени, особено ако имате много гости.

Информирайте се доколкото можете за вегетарианци, вегани и хора с алергии. Подробно уточнете как да  изглежда и как ще бъде подредена храната и напитките. Като фотограф и кинематограф препоръчвам  безалкохолни и минерална вода (освен сипана в кана) да не стоят предварително по масите – цветните етикети съсипват дори тежък и стилен интериор. Внимавайте при избора на торта! Не рядко, торти с красив външен борд от издръжлив на рязане материал, стават повод за голяма забава… но не и за вас. (wink) Ако имате повече средства можете да поръчате допълнително шоколадов бар – за доброто настроение на децата, или винен за радост на възрастните! И последно, препоръчвам  да заплащате допълнително единствено кафе извън уговореното в куверта! Няма как да знаете дали  някой е поръчал пури за сто лева или 20 годишно уиски. С една дума, не е неудобно ако някой гост от сватбата има желание за нещо “по – така”, да си го заплати. И все пак – яденето и пиенето се забравят (особено ако пиенето е в повече), но спомена за купона остава! (smiley)