svatbeni-tradicii-i-obichai-v-sofia

Сватбени обичаи и традиции в гр. София

  Сватбени традиции и обичаи

 Този текст няма претенции да посочи всички сватбени традиции и обичаи, дори само в рамките на гр. София. Моята цел е да опиша това, което най-често виждам като сватбен оператор и фотограф на сватби провеждани в  столицата и околноста.

 Всяка сватба започва със заснемане на прическа, грим и обличане на младоженците. Това обикновено става в отделни домове. Тук ще вметна, че напоследък е все по – актуално, да се наеме голям апартамент в луксозен хотел и там да се направят подготовката и ритуалът по “откупуване” на булката. Още по-удобно е, ако хората не са от София, а трябва да настанят и гости. Този вариант носи няколко ползи: пести се време от пътуване, обстановката е по – стилна, прави се кетеринг за една локация, а не за три (почерпка при младоженец, кум и булка), излиза финансово по-изгодно, защото може да се избегне или поне намали овъртайм за видео и фото услугите.

  Младоженец

 Ще разгледам “пълния” вариант при, който разказа започва от дома на младоженеца. Рутинно се снима как се облича, затяга вратовръзката, обува обувките, евентуално наздравица с приятели и родители. Аз обичам да измислям малки закачки, за да става по-интересен снимачния материал, но сега ще разкажа за най – стандартния подход. С украсена бутилка или “кумска” бъклица се отива до дома на кума, като това често е под съпровода на оркестър, свирещ народна музика. Още на външната врата, кумът си получава бъклицата и отпива от нея. Понякога той може да измисли интересни задължения за младоженеца, за да “провери” дали е „готов“ за семейния живот: да измете, да нареже салата… Присъствал  съм на особено забавни обичаи като “кумово глезене”, където кумът бива избръснат от младоженеца и дори къпан в леген на балкона. (smiley) Забавни истории ще разкажа в друга тема.

  Булка

 По традиция булка се “откупува” с дребни (или едри) пари, не рядко, музиканти озвучават събитието. Ако парите и пазарлъкът не помагат, се пристъпва към бутане, викове и трошене на врати. Като свидетел на много такива колоритни сцени, мога да подскажа фин метод за хора с по-деликатни разбирания. Предварително се подготвят въпроси, на които младоженецът трябва да отговори, при успех – влиза, при неуспех има наказание: да изяде парче лимон, люта чушка, а ако булката е недоволна от нещо и няколко лицеви опори или друго, сътворено от умерено въображение и здрав разум. 😉 Все пак целта е женихът да влезе цял целеничък, с изгладен костюм и добро настроение! Следва търсене на булчинската обувка и пълнене с още пари докато и стане „точна” на крака. (smiley) След това се закичват най-близките, мъжете с цвете или бутониера на ревера, жените със сватбена гривна или друго. Кратък тост за добре дошли от домакина към гостите и наздравица. Бащата на булката или кума, я извеждат от дома до сватбената кола. Ако извеждането е от бащата, той “предава” ръката на булката на младоженеца. Понякога извеждането става с помоща на кърпа, която булката държи за единия край.

  Подписване в обредна зала

  Обичайно, първо се отива до ритуалната зала за подпис. Необходимо е да носите лични карти, сватбени пръстени, чаши за шампанско и шампанско, напоследък и  медицински маски.  При вас  идва длъжностното лице и обяснява как да се наредите и кога влизате. Не се тревожете, че нещо ще объркате – просто слушайте и когато трябва кажете високо и ясно “ДА”! Не забравяйте да се усмихвате дори ако половинката ви е настъпила току-що! (wink) Самият ритуал рядко е по- дълъг от 15 минути, след което са поздравленията от гости и роднини. Булката застава първа, последвана от младоженец, кум, кума и родители, а след тях са шаферите, които черпят с бонбони. След поздравленията, гостите посрещат младото семейство с овации, а кумовете хвърлят приготвените предварително подаръчета. Ако има къде и остава време, се прави обща снимка.

  Св. Венчание в църква

 В църквата трябва да отидете 10-15 минути по-рано, за да оставите в канцеларията свидетелството за сключен граждански брак, кръщелните свидетелства на вас и кумовете, венчалните халки, бутилка червено вино, погача, мед и бонбони. Първо влизат гостите и се настаняват, после чувате църковния хор и свещеникът ви въвежда в притвора на храма. Там кумата ще разменя сватбените халки под напътствието на духовника. Следват молитви и песнопения за преуспяване в семейния живот и самото венчание. Първо отпивате от чашата с червеното вино, дават ви от погачата с мед и бонбон, после кумът ви разменя коронките 3 пъти, като се старае да не ги удря една в друга, обикаляте три пъти около масата с библията и накрая ви оставят да си направите няколко снимки пред иконостаса докато гостите излязат навън. Всичко протича между 25 и 40 минути, но ви съветвам предварително да попитате, за да сте подготвени. Гостите посрещат сватбената двойка, последвана от кумовете, които хвърлят над главите им жито. Следва групова снимка, ако има достатъчно място, за да се подредят всички.

  Ресторант

 Не рядко се организира  welcome drink  с шампанско преди влизането в ресторанта. Често младоженците се поздравяват с гостите и приемат подаръци, вместо по-късно да обикалят масите. Точната програма в заведението трябва да се уточни с персонала и с DJ на сватбата, но в най-срещания случай е подобна: Под звуците на Менделсон влизате в ресторанта, майките ви захранват с хапки от погача потопени в мед и сол, наздравица с шампанско, ритане на менче с бяло и червено цвете. Т.нар.   „видеозон“ на DJ- а за предсказване пола на първото дете 🙂 Следва 20мин. почивка, реч на кума, първи блус, сет с танци и каквото е предвидено като програма. Чупене на погача над главите на младоженците преди основното хранене. Втория сватбен сет започва след обяда/вечерята, с кумово хоро, танци, игри с гостите, ръченица-надиграване с кумовете за кумовото пиле, сваляне на жартиер, хвърляне на булченски букет и разрязване на сватбената торта.

 В края на тази тема, обръщам внимание, че посочените примери, ред и последователност, съвсем не са задължителни за всяка сватба и нямат претенции за изчерпателност. Единствената граница е вашето въображение!